Meer betaalbare woningen, maar nog geen grote veranderingen
De woningprijzen in Nederland blijven maar stijgen. Inmiddels betaalt u ruim 18% meer voor een koopwoning dan in 2020. Hoofdoorzaak van deze prijsstijgingen is de druk op de woningmarkt door een woningtekort van zo’n 300.000 woningen.
Het demissionair kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd de komende tien jaar 1 miljard euro te gaan investeren in een snellere bouw van betaalbare huizen. Andere concrete plannen voor het oplossen van het woonprobleem zijn er nog niet. Die zouden er met de komst van een nieuw kabinet nog wel kunnen komen. Wat kun je na vandaag verwachten als je (ver)koopplannen hebt?
De gepresenteerde Miljoenennota geeft waarschijnlijk nog niet de opluchting waar je op hoopt als je een huis zoekt. Omdat het kabinet demissionair is, kan het geen ingrijpende stappen nemen om de crisis op de woningmarkt aan te pakken. Maar dat betekent niet dat er nu helemaal niets gebeurt. We hebben de belangrijkste plannen en veranderingen voor je op een rij gezet.
De belangrijkste twee zaken voor starters op de huizenmarkt
- Bouw van meer betaalbare huizen
Van de 1 miljard euro heeft het demissionair kabinet 100 miljoen euro gereserveerd om de woningbouw in 2022 te versnellen. De focus zal hierbij liggen op betaalbare huizen. Hier hebben dus vooral starters baat bij. Het effect van de extra investering zal het tekort aan huizen niet oplossen, maar het is een stap in de goede richting. In de loop van 2022 kan een nieuw kabinet extra geld pompen in het bouwen van huizen en andere oplossingen voor de huizenmarkt aandragen.
- Vrijstelling van de overdrachtsbelasting blijft
Ook in 2022 hoef je als koper onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt tot € 400.000 (als voorwaarde dat je niet al eerder hebt geprofiteerd van de startersvrijstelling). Deze vrijstelling, die begin 2021 werd ingevoerd, blijft gehandhaafd – ondanks dat die niet het gewenste effect heeft gehad. Veel kopers gebruiken het bespaarde geld om extra te (over)bieden op huizen, waardoor de huizenprijzen juist verder konden stijgen.
De belangrijkste maatregel voor doorstromers en verkopers op de huizenmarkt
Woningisolatie wordt makkelijker en kan sneller
Goede isolatie maakt je huis comfortabeler, energiezuiniger en uiteindelijk ook beter verkoopbaar. Een duurzaam huis ligt namelijk beter in de markt dan een energieverslinder. Maar isoleren kost geld en subsidie aanvragen tijd. Je krijgt het geld bovendien pas nadat je eerst zelf de rekening hebt betaald. Om die drempel te verlagen, krijg je als huiseigenaar met een naar verhouding laag inkomen daarom straks een tegoedbon voor het laten isoleren van je eigen woning. Het budget hiervoor is 514 miljoen euro. Wat de voorwaarden zijn van dit Nationaal Isolatieprogramma is nog niet bekend.
Andere maatregelen die belangrijk zijn als je een huis hebt
Een aantal veranderingen die niet op Prinsjesdag zijn aangekondigd, zijn voor huizenbezitters wel van belang:
In 2021 mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen maximaal 43%. In 2022 zakt dat naar 40%.
De WOZ-waarde gaat verder omhoog. Hierdoor stijgen ook verschillende belastingen, zoals de waterschaps- en onroerendezaakbelasting. Ook het eigenwoningforfait, ofwel het bedrag dat de Belastingdienst bij je inkomen optelt in je belastingaangifte, is afhankelijk van de WOZ-waarde.
Wil je je huis verduurzamen met een warmtepomp, dan kun je deze vanaf volgend jaar met extra subsidie aanschaffen. Hiervoor wordt 288 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Samengevat kunnen we stellen dat de crisis op de huizenmarkt de politieke aandacht heeft, maar dat we voor ingrijpende beslissingen moeten wachten op een nieuw kabinet. Hoe sneller de onderhandelingen hierover verlopen, hoe sneller er oplossingen kunnen komen voor het woonprobleem en moeten we hopen dat er daadwerkelijk vaart wordt gemaakt met de bouw..